Луковмарш беше прекратен със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова

0

Тази вечер в столицата започна шествие в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш, организирано от националисти. Часове по-рано противници на шествието проведоха демонстрация под мотото „Без нацисти по улиците!“. За първи път от няколко години насам беше планирано Луковмарш да се проведе, тъй като съдът отмени заповедта на общината, която го забраняваше.

Провеждането на Луковмарш обаче беше прекратено със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова. Шествието не е било съгласувано със Столична община.

Полицията е разделила участниците в проявата на три групи, които ще бъдат ескортирани до къщата на генерал Христо Луков на улица „Тракия“. Към момента няма напрежение. Засилено е полицейското присъствие в центъра на София. 

Десетки участници се събраха в 17:30 до НДК за началото на проявата. Тази година тя беше обявена под мотото: „Помни миналото и се бори за бъдещето“.

Тази вечер организаторите на Луковмарш обясниха, че няма да могат да бъдат запалени традиционните факли по време на цялото шествие до къщата на генерал Христо Луков, това ще стане накрая, когато бъдат поднесени венци и цветя.

Маршрутът на шествието стига до столичната улица „Тракия“, където се намира къщата на застреляния през 1943 г. генерал Христо Луков.

Тази година събирането на привържениците премина изключително спокойно и без никакво напрежение, свидетелства репортер на БНР.

По-рано от Върховната административна прокуратура съобщиха, че сезират Столичната община и СДВР да предприемат съответните мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на евентуалното провеждане на Луковмарш.

От прокуратурата допълват ,че целта е опазване на обществения ред и защита на правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на евентуалното провеждане на проявата. 

Организатор на Луковмарш е Българският национален съюз, а националистите твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков. 

Посолството на Съединените щати у нас излезе с позиция против Луковмарш. Изразяваме пълната си подкрепа към Министерството на външните работи на Република България, което се противопостави на провеждането на шествието, пише в позиция публикувана във Фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

В нея се изказва подкрепа и за съюзници и партньори от дипломатическата общност, гражданското общество и политическите партии в България, осъдили идеологията на омразата и нетолерантността, които маршът символизира.

Необходимо е всички да се обединим срещу омразата, антисемитизма и призивите към насилие, продължава изявлението под хаштаг . #БезОмразаВ София се проведе традиционния Антилуковмарш. Шествието тръгна от градинката пред Централната баня и приключи пред Народния театър/Снимка: БГНЕСВ София се проведе традиционния Антилуковмарш. Шествието тръгна от градинката пред Централната баня и приключи пред Народния театър/Снимка: БГНЕС

По-рано днес под мотото „Без нацисти по улиците!“ и „Не на фашизма!“ от градинката пред Централна баня в столицата тръгна контра шествие – срещу Луковмарш

Според участниците в протеста събития като Луковмарш са обида за хората и категорично се обявиха срещу шовинизма, хомофобията, расизма и сексизма.

Николай Савов, който е един от организаторите, заяви:

„Посланието на днешното шествие е, както и много години досега, ние отново излизаме, за да се изправим срещу неонацистките групи и нормализацията на фашистки групи и фашистки политики и послания в обществото. Разбира се, конкретният повод също е и Луковмарш, който е планиран да бъде проведен днес в 17:30 и отново има разрешение от съда да бъде проведен. Разбира се, както много пъти сме казали, ние категорично се обявяваме срещу това“.

„За жалост, липсва достатъчно воля на официално ниво това нещо да се прекрати, но ние смятаме, че очевидно има и обществен толеранс, за да може такова събитие да продължава да се провежда в България толкова години“, каза още Савов.

Протестиращите в Антилуковмарш смятат, че факелните шествия, неонацистките събития на крайно десни групировки, нападения по улиците и атаки срещу прайдшествия нямат място у нас.В последните две години шествието  в памет на генерал Христо Луков беше забранявано със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече