Маймунската шарка убива 10% от заразените, все млади хора

0

Името на д-р Христиана Бацелова нашумя много по време на коронавирусната пандемия, когато тя беше сред най-активните медици, разясняващи ползата от бърза ваксинация. Д-р Бацеловазавършва медицина в МУ – Пловдив през 2007 г. През юли месец 2008 г. става асистент в Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации към Медицински университет – Пловдив. През 2013 г. придобива специалност по епидемиология на инфекциозните болести.

От април 2020 г. работи като лекар-епидемиолог в Хигиенно-епидемиологичния отдел на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, където отговаря и за ваксинационната кампания срещу COVID-19 на болницата.

Д-р Бацелова е член на Международната асоциация на епидемиолозите (IEA), Българското научно дружество по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните заболявания, Българското сдружение по превантивна медицина, Южното българското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология, БУЛНОЗО. Ето какво сподели тя за нарастващите случаи на маймунска шарка в Европа пред „Трафикнюз“.

– Все повече държави в Европа и Америка съобщават за случаи на маймунска едра шарка. Какво представлява заболяването?

– Тя се нарича маймунска вариола и е рядко срещано заразно заболяване, което се предизвиква от т.нар. monkeypox вирус. Едно семейство са с вируса на едрата шарка или т.нар. вариола. Открит е през 1958 г. сред маймуни, които са били използвани в Африка за различни изследвания. През 1970 г. в Демократична Република Конго е описан първият случай на маймунска вариола по хората.

– Доколко е опасен този вирус?

– Опасен е, защото до една десета от заболелите умират. Това са предимно млади хора. По-възрастните са ваксинирани срещу едра шарка (вариола) и тази ваксина дава протекция и срещу въпросния monkeypox вирус. В България приложението на ваксината се преустановява през 70-те години на миналия век. Тоест, всички, които са били ваксинирани срещу едра шарка, са много по-защитени от маймунската вариола.

– Какви са симптомите и как става заразяването?

– Това заболяване започва с висока температура, отпадналост, увеличени са лимфните възли и има много характерен обрив – големи мехурчета по тялото. Вирусът се предава от примати, които се срещат в Централна и Западна Африка, както и от един вид диви гризачи. Най-често заразяването от гризач на човек става при консумация на заразено месо или продукти от тези животни. Или при ловуване, когато се влиза в контакт с животните.

След това вече започва и разпространението от човек на човек. Болният излъчва вируса при дишане, кихане, кашляне. Реално е в аерозола, в телесните течности, в контаминирани повърхности от болния. По обрива също се среща вирусът и оттам е заразен. Медицинският персонал, който се грижи за такива пациенти, също е във висок риск, както и контактните в дома. Заразяването може да стане също с бельото, чаршафите, кърпите за лице.

– Как можем да се предпазим?

– Най-сигурното е човек да не посещава тези райони в Африка, които посочихме, и да не контактува с животни, идващи оттам. Сега, при лесния начин на пътуване, виждаме, че по този начин са внесени случаите в Европа.  Има риск вирусът да дойде и в България. Чакаме с притеснение.     

По принцип, когато човек има някаква симптоматика на инфекциозно заболяване, е редно да не контактува с други хора. Както и околните да избягват да контактуват с него. Това е най-сигурно. В случая обривите са много видни, но преди да се появят те, имаме един период, в който човекът има само температура и се чувства отпаднал. Ако има съмнение за заразен, той трябва незабавно да бъде изолиран в инфекциозно отделение. Да се спазва добра дезинфекция, да се носи маска, да се използват ръкавици. Разбира се, това не означава, че хората сега трябва да започнат да носят ръкавици навсякъде.

– Какво е лечението?

– По него се работи, но на този етап нямаме категорични данни за лекарство срещу маймунската вариола.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече