Манолова поиска кабинетът временно да спре износа на дърва за огрев и ток

0

„Правителството да спре временно износа на дърва за огрев и на ток. Складовете за дърва за огрев са празни, закупуването става със записване и чакане по една седмица, а цената е двойно по-висока – 120 лв. на кубик. Вчера на Дунав мост 2 за десет минути снимахме девет камиона към Румъния с дърва за износ“. Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред България он еър.

Манолова изтъкна, че заради спекулациите на енергийната борса евтиният ток бил купен от няколко търговци и продаден веднага за износ, като спечелили 60 млн. лв. „Безобразията в енергетиката, кражбите и мафията, наследени от Борисов, трябва да бъдат прекратени. Това застрашава работните места и доходите на хората“, допълни Манолова.

Тя отново изтъкна, че в следващото НС каузата им ще бъде цялостна програма за увеличаване на доходите на българите. Отново ще искат преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2020 г., както и да се запази добавката от 120 лв. през 2022 г.  Манолова напомни, че са увеличили парите за втората година от майчинството и през 2022 г. това трябва да продължи. „В условията на икономическа и социална криза хората имат нужда от подкрепа. Ние ще бъдем парламентарната група-омбудсман, допълни тя.

Манолова изтъкна, че са изпратили отворено писмо до служебния кабинет за незабавна подкрепа на българските граждани и фирми в условията на енергийната криза. По думите й подкрепата от 110 лв., която правителството приела, е недостатъчна. Тя изтъкна, че средната цена на тока на борсата е 350 лв. Именно затова настояват компенсацията да обхване цялото увеличение на цената на тока, както в други европейски държави.

„Домакинствата също да бъдат подкрепени изцяло – парното ще скочи със 100 %, токът ще се увеличи с 30-50 %, природният газ е няколко пъти по-скъп, очаква се водата да е с 60 % по-скъпа. Еврокомисията потвърди нашите искания и също призова за компенсации на фирмите и домакинствата. Ние призоваваме и за отпадане на данъците, включително ДДС, върху тока за бизнеса и домакинствата. Това означава 20 % по-ниски сметки за ток, парно, вода и природен газ“, каза Манолова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече