Мароканци спечелиха Софийския маратон с рекорд на трасето

0

Мароканците Юсеф Сбай и Радуан Нуини спечелиха 37-мото издание на Софийския маратон, като пресякоха финалната линия заедно.

Двамата поставиха и рекорд на трасето от 2 часа, 13 минути и 3 секунди. С фотофиниш за победител бе обявен Сбай. Третото място остана за холандеца Мохамед Али с 2 часа, 16 минути и 20 секунди.

Рекорд на трасето при жените постави и украинката Виктория Хапилина, която постигна впечатляващия резултат от 2 часа, 27 минути и 59 секунди.

Втора завърши кенийката Джебет Наоим с 2 часа, 28 минути и 41 секунди, а трета е сънародничката и Синтия Косгей с 2 часа, 32 минути и 10 секунди.

От българите в класическата маратонска дистанция най-силни резултати постигнаха Росен Лилов, който завърши 12-и с 2 часа, 40 минути и 29 секунди и Надежда Ангелова с 3 часа, 1 минути и 53 секунди.

В полумаратонската дистанция победата победата грабна Жан Симукека от Руанда с 1 час, 5 минути и 17 секунди. Втори на една секунда остана кениецът Джоаш Коеш, а трети на седем секунди от победителя е украинецът Богдан Семьонович.

При жените Наталия Семьонович (Украйна) победи с 1 час, 15 минути и 28 секунди. Втора с време от 1:16:07 часа остана Аделин Мусабиейезу от Руанда, а на почетната стълбичка се качи и Маринела Нинева с 1:17:33 часа. Състезтелка на „Атлет“ Мездра спечели държавната титла по полумаратон, като остави зад себе си Симона Неделчва (1:18:19 часа) и Кристина Иванова (1:24:31), които завършиха четвърта и пета в общото класиране при дамите.

При мъжете държавен шампион в полумаратона е Исмаил Сенанджи с 1:06:57 часа, следван от Митко Ценов с 1:09:45 и Мирослав Спасов с 1:09:48 часа.

В най-кратката дистация на 10 километра участие взеха и най-много бегачи – 1100, като победител стана Иван Попов с 34 минути и 55 секунди. Втори на две секунди остана Сава Тодоров, а трети с 37 минути и 19 секунди и Николас Матеос от Испания. При жените Лиляна Георгиева триумфира с 39:09 минути, пред Силвия Георгиева с 39:36 минути и Адриана Поп Арсова от Северна Македония с 40:03 минути.

Близо 2 500 души застанаха на старт в днешния ден, като към 400 от тях се записаха за класическата дистанция от 42 километра.

„В условията на пандемия много състезания бяха отменени, но нашият маратон се провежда. Тази година трасето е ново и по-удобно за участниците. Поздравявам организаторите за отличните условия, които предоставят и пожелавам на всички стартирали да финишират, защото самото завършване е успех. Самият факт, че тук участват над 2500 души, 300 от които са чужденци, показва интереса към софийския маратон. Организацията на спортни събития в такива условия е изпитание за всички, но организаторите имат огромен опит и всички правила и норми са спазени, така че аз съм изключително доволен от това, което виждаме като организация и като интерес към маратона“, заяви спортният министър Красен Кралев, който връчи шампионския венец на победителя Сбай.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече