Машинно гласуване в 9390 секции

0

В 9390 от секциите в страната ще може да се гласува и с машина за парламентарния вот.

Общо секциите в България ще са малко над 11 000, без подвижните и секциите в болници, социални институции и местата за задържане, обявиха от Централната избирателна комисия.

Преди да потвърди окончателния си избор и да бъде разпечатана разписката, всеки, предпочел да гласува на машина, ще може да променя избора си колкото пъти прецени. Вече разпечатана, разписката ще се сгъва и пуска в отделна урна за машинния вот.

При откриването на изборния ден член на ЦИК ще разпечатва нулев протокол. В края на изборния ден ще се отпечатва и финален с всички резултати.

Дали комисиите ще броят разписките или ще гледат финалния протокол, ще реши ЦИК с методически указания. Разписките нямат пореден номер и час на гласуване.

От „Сиела Норма“ обясниха:

„Машината не може да бъде приключена преди определен от нас час. Това позволява да имаме защита, че няма да бъде злоупотребено с нея и примерно да бъде изключена на обяд и да няма възможност гласоподавателите да продължат да гласуват машинно“ 

Над 2000 техници ще обслужват устройствата в деня на вота. Три са картите за гласуване във всяка секция, които активират гласуването. С една и съща няма да може да се гласува два поредни пъти.

ЦИК показа образец и на хартиената бюлетина. Тази за чужбина е без кръгчета с преференции, защото там се гласува само за партии и коалиции. Тази за страната е по-широка и приблизително дълга 60 см.

От ЦИК обявиха още, че в големите лечебни заведения една подвижна секция за болни от Covid ще може да обслужва по няколко отделения, които са на различни етажи или в различни корпуси на заведението. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече