Мая Манолова пресметна с колко ни мамят бензиностанциите

0

„Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната цена. Доказателството е в цената на руския суров петрол, която беше договорена от Асен Василев“, каза смята Мая Манолова, лидер на „Изправи се България” в предаването „Събуди се” по Нова тв.

Тя даде за пример, че цената на суровия руски петрол вчера е била 74 долара, колкото е била и в края на миналата година, когато цената на дизела и бензина била 2,4-2,5 лв, а сега е 3,4-3,5 лева.

„Проблемът е в „Лукойл Нефтохим”. Дадена е възможност на една частна фирма да преработва на ишлеме евтиния руски петрол и тя след това продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона на ден”, каза Манолова.

Тя коментира и решението на България да приеме офертата за 1 танкер американски газ.

„Добре е, че 1/3 от необходимия газ за един месец през зимния сезон е осигурен. Не е добре, че не чухме цената. Предполага се, че ще е 300-400 лева. Това значи около 370-380 лева, ако следим цените на газовите борси. Това е бич срещу българските потребители. И в момента цена от 300 лева повлече повишаване на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са трите фактора на инфлацията. Ако служебното правителство не предприеме решителни действия, хората ги чака тежка зима”, заяви Манолова.

„Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките. Това не може да е търговска тайна, след като ние ще плащаме сметката”, коментира още тя.

„Не трябва да се отлагат разговорите с „Газпром”, защото това е цъкаща бомба”, смята още лидерът на „Изправи се България”.

Според Манолова обаче страната ни трябва да постави три условия на „Газпром” . „На първо място „Газпром” да поеме ясен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската държава.

На второ място – тъй като е ясно, че количествата по договора, който приключва в края на тази година, няма как да бъдат взети, че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са договорени. И трето Българското правителство да се опита да предоговори цената”, каза Манолова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече