Минеков погна шефовете на театри за борчовете

0

Министърът на културата проф. Велислав Минеков свиква утре всички директори на театри, за да обсъдят натрупаните дългове.

„Недоволството ми е към онези, които всяка година са трупали необясними дългове и държавата ги е опрощавала. Поискал съм работна група да разгледа какво се е случвало в театрите от 2015 г. досега“, каза Минеков при посещението си днес в Пловдив.

Скулпторът попита защо театърът в Плевен има висока посещаемост, докато от другата страна на магистрала „Хемус“ втори бил затънал в дългове.

„Мога да ви дам и пример с центъра на София, където един театър върви прекрасно, а на 1 км от него друг губи редовно. Искам да знам каква е причината“, посочи проф. Минеков. Той обаче призна, че бюджетът за култура бил „истинска мизерия“.

„Културните институции са оставени нарочно в нея, за да бъдат безгласни“, добави министърът.

Минеков обяви, че е сформирана работна група за промени в закона за културното наследство.

„Вътре в него е хаос“, добави той. От общината обясниха, че визитата му е неофициална. Минеков искал да се запознае с кмета Здравко Димитров и с областния управител Ангел Стоев. Първият обаче е в болнични след операция по смяна на става, а вторият днес е в столицата, тъй като се представят областните управители. Затова пред Епископската базилика министърът бе посрещнат от зам.-кмета Величко Родопски, който в момента замества Здравко Димитров, вицекмета по културата Пламен Панов и шефа на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

Пред Епископската базилика министърът пристигна заедно с директора на Археологическия музей Костадин Кисьов.

„Възхитен съм от колекцията на музея, но той заслужава по-голяма площ и по-централно място“, заяви проф. Минеков. На въпрос кой трябва да стопанисва базиликата, той отговори, че още от февруари има решение на Министерския съвет, с което обектът се предоставя на Археологическия музей.

Така министърът поряза желанието на общинари базиликата да бъде прехвърлена към ОИ „Старинен Пловдив“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече