Министърът на културата няма да допусне събарянето на тютюневия склад

0

Министърът на културата проф. Велислав Минеков пътува спешно за Пловдив. Причината – сигнал за събаряне на още един склад в Тютюневия град в Пловдив – на ул. „Г.М. Димитров“ № 29, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Информацията за евентуално незаконно събаряне беше оповестена първоначално от арх. Петкана Бакалова – една от защитничките на Тютюневия град. По думите ѝ незаконно събарят един от изгорелите тютюневи складове – на ул. „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“, който е част от групов паметник на културата. Тя лично днес се е качила на багера, за да спре разрушаването на склада, предаде БНР.

Арх. Бакалова алармира, че в защитената територия събаряне се допуска само след положително становище на Министерство на културата, а такова не е издавано.

„Кметът абсолютно неправомерно си е позволил да одобри план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци, поне това твърдят хората, че имат. Това е вид строителство и трябва да имат информационна табела, а нямат такава“, заяви арх. Бакалова.

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. „Христо Ботев“ 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.

На място дойдоха и общинската съветничка от „Демократична България“ Веселина Александрова, университетският преподавател проф. Мария Шнитер, както и протестиращи. По първоначална информация охранители вече не допускат хора в близост до сградата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече