Министър Стоянов: Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт

0

„Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас.“ Това е заявил министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Нова телевизия. Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт.

Стоянов е припомнил, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

Той е подчертал, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична.

„Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България“, категорично е посочил министър Димитър Стоянов. Той е добавил, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро. „В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, е допълнил министърът на отбраната.

„Първите изтребители Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор“, е посочил още министърът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече