Митрополит Гавриил: За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия

0

За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия„. Това отбеляза в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ митрополит Гавриил:

„Ако бъде дадено името Охридска архиепископия на Македонската църква, това за нас ще е много лошо. Това би ни лишило от огромна част от нашата църковна история и от нашата правосубектност„.

Митрополит Гавриил уточни, че все още не е получено решението на Вселенската патриаршия:

„Решението на Вселенската патриаршия трябва да бъде много точно преведено, за да знаем какво е казано, но ясно е, че вселенският патриарх възстановява евхаристическото общение с охридския архиепископ и народа, тоест признава каноничния статут на Македонската православна църква. Иначе в самото решение никъде точно не е определено името й, но се споменава като Охридска църква. Трябва да се види как ще реагира и Сръбската църква, защото на нея пък е възложено уреждането на административните въпроси. Трябва да видим и тя какво ще реши“.

Пред БНР ловчанският митрополит Гавриил даде информация и за здравословното състояние на патриарх Неофит:

Патриархът е добре след операцията. Добре се чувства. Сигурно няма да остане много време в болницата и ще бъде изписан. Надяваме се, че скоро време ще можем пак да общуваме с него и да идва на заседания. Разбрах, че се очаква другата седмица да бъде изписан“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече