Мними туроператори бълват фалшиви екскурзии в нета

0

Мними туроператори пускат изгодни оферти в социалните мрежи за екскурзии до Северна Гърция, които обаче никога не се осъществяват. Десетки жалби са получени в Европейския потребителски център от ужилени потребители, заяви Игнат Арсенов, директор „Контрол на пазара” към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Обичайно техните обяви са в социалните мрежи, а офертите са за 350-450 лева за пътуване в Северна Гърция. Парите са за транспорт и хотел.

Схема

Схемата при тях е комуникация основно по телефон или чрез имейли и плащане само по банков път или във физическите обекти на компаниите за разплащане по дадена от търговеца банкова сметка. Тя обаче никога не е в българска банка, а в регистрирана в Белгия, Нидерландия или Обединеното кралство. Арсенов коментира, че много трудно се откриват лицата, които стоят зад тях, тъй като обикновено телефоните, по които са водили разговори с клиенти, вече са закрити. Същото се случва и с интернет страниците, на които са пуснати офертите.

Над 10 сигнала има и към друг такъв туроператор, който имитира интернет страницата и наименованието на реална фирма. На сайта дори има регистрационен номер и адрес, който е реалната фирма, но екскурзията не се предлага от нея. Отново данните на търговеца сочат, че е регистриран във Великобритания, тоест извън ЕС.

Игнат Арсенов посочи, че домейнът, който използват измамниците, е регистриран в черния списък и всеки потребител може да си направи справка, защото той е публичен. Всички сигнали и доказателства са предадени на Софийската районна прокуратура, допълни Арсенов.

Категории

При проверките през летния сезон на Комисията за защита на потребителите са установени 31 места за настаняване и заведения, които не отговарят на предоставената им категория. От КЗП издали решения за санкции и резултатите от проверките на въпросните хотели и ресторанти са предадени на общините и Министерството на туризма за преразглеждане на предоставената им категория.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече