Може ли БДЖ да бъде на печалба

0

Министърът на транспорта Николай Събев обяви, че ще започне оздравителна програма на БДЖ, за да може дружеството да подобри услугата, която предлага и да излезе на печалба. Според него основният проблем в БДЖ не е намалелият пътникопоток заради пандемията, а това че железниците не могат да предложат сериозна оферта на пътниците. Министър Събев промени състава на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ до провеждане на конкурс. 

„Днес пътувахме с влака, доволни сме в общи линии. Топло беше. Пътувахме от град Павликени до София. Като имаме предвид цялостното състояние на БДЖ, сме доволни, но от техническа гледна точка самите влакове са стари, амортизирани, иначе хората правят всичко възможно да си изпълняват пътуванията“ – казват пътници.

„Много ми се иска да спрат кражбите и да тръгнем в правилната посока с БДЖ“. Това заяви в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Петър Бунев, представител на синдикатите към КНСБ:

„За съжаление като участник в този процес дълги години, дори не само като синдикалист, досега е имало само обещания и на практика нищо. Състоянието на железницата в последните години се вижда, няма какво да се коментира. Пътнически превози не е чист бизнес и това трябва да бъде ясно. Така е не само в България, но и в цяла Европа. Това е задължение на държавата, която възлага тази услуга на БДЖ и тя трябва да се доплаща. Ако се отвори договорът, който е между държавата и БДЖ, ще се види, че той е сключен пожелателно и в годините държавата трябваше да е отделила доста средства за закупуване на нов подвижен състав“.

Бунев допълни още, че освен подвижният състав, друг проблем в БДЖ е недостигът на кадри:

„В момента в БДЖ работят около 5700 човека в пътнически превози, около 2100 са в товарни превози“.

Кадрите, които са в ръководството на железницата, трябва да стоят малко по-дълго време на тези постове. Това каза за „Хоризонт“ Владимир Дунчев, бивш шеф на БДЖ:

„Въпросът не е дали БДЖ ще излезе на печалба, защото пътническите превози са субсидирани с близо 250 милиона всяка година, а приходите ще са около 30-40 милиона, така че тук по-скоро въпросът е как ще се направи такава организация, че тази услуга, която се предлага на населението, да бъде удобна, да бъде привлекателна за хората и да се върнат част от тях към железопътния транспорт. През последните години ръководството на БДЖ се сменя всяка година, дори да има някой добри желания да свърши нещо, не се получава нищо“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече