МОК няма да позволи пълна изолация на руските спортисти

0

На 28 март Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет ще обсъди въпроса за участието на руснаци и беларуси в международни състезания, заяви президентът на организацията Томас Бах
Той припомни, че учредителните документи на организацията не позволяват пълна изолация на хората въз основа на тяхното гражданство.
Томас Бах , президент на МОК: „Намираме се пред дилема. Чувстваме, страдаме и разбираме украинския народ и спортисти. От друга страна, ние като глобална организация сме отговорни за правата на човека и Олимпийската харта. И двата компонента не позволяват такава тотална изолация на хората с определен паспорт.”
Бах също се противопостави на руските спортисти да бъдат третирани като носители на колективна вина.
Томас Бах : „Ако политиката решава кой може да се състезава, тогава спортът и спортистите стават инструменти на политиката. Тогава спортът не може да предаде своята обединяваща сила.“
В същото време ръководителят на МОК отбеляза, че онези, които активно подкрепят действията на Русия в Украйна и носят съответните символи, не трябва да участват в състезанието.
На 28 март Изпълнителният комитет на МОК ще обсъди участието на руснаци и беларуси в международни състезания, като вземе предвид мненията на членовете на МОК, националните олимпийски комитети и международните федерации.
През януари МОК обяви, че няма да възразява срещу участието на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания, при условие че са изпълнени няколко условия . Сред тях са спазването на антидопинговите правила и представянето под неутрален флаг. Освен това от спортистите се изискваше „да не се противопоставят на мироопазващата мисия на МОК“, активно подкрепяйки Русия в конфликта. По-късно обаче МОК заяви, че е преждевременно да се говори за допускане на руснаци до игрите през 2024 г. в какъвто и да е статут.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече