Мръсният въздух причинява редица болести, алармират експерти

0

Установено е сериозно замърсяване и влошаване на качеството на околната среда там, където хората използват твърди горива, заяви Ивайло Попов от организацията „За Земята“. Според лекари замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни болести. Това посочва д-р Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ Бургас и член на сдружението „Въздух за здраве“.

„Важно е да се предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха, но засега не виждаме това да се случва“, коментира Ивайло Попов. Той вижда тенденция за плавно подобряване на замърсяването с фини прахови частици:

„Но това подобряване е изключително бавно и нашето мнение е, че то не се дължи на някакви целенасочени мерки, а по-скоро на естествения ход на нещата“.

Ако няма по-целенасочени мерки за опазването на въздуха, ще живеем в нездравословна среда още дълги години, от което страдат и умират много хора, предупреди експертът.

Астма, инсулт, инфаркт, белодробни болести и рак са част от проблемите, до които може да доведе замърсяването на въздуха, предупреждава д-р Тодоров. Според неврохирурга поражения може да има и по нервната система.

„Има няколко проведени изследвания, които стигат до извода, че замърсяването на въздуха може значително да увеличи риска от неврологични разстройства, включително болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други видове деменция“.

Освен с медицинска помощ, лекарите трябва да помагат с усилия да информират обществото за рисковете от замърсяването на въздуха, категоричен е д-р Тодоров.

Чуйте повече по темата в звуковите файлове. Допълнително информация можете да намерите в сайтовете на „За Земята“ и „Въздух за здраве“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече