Мъж под карантина бил председател на СИК в Монтана

0

66-годишен мъж под карантина е бил председател на секционна избирателна комисия в Берковица. Той приел бюлетините в събота, изкарал целия изборен ден и след това отишъл и предал изборните материали в Монтана. След проверка полицията установила, че в този период мъжът е трябвало да бъде под карантина до 7 април, съобщава Нова телевизия.

Въпросът дали бях под карантина или не е спорен. Почувствах симптоми на лека настинка, нямах кашлица, нямах температура. Отидох на лекар по настояване на близките. Личният лекар ме изпрати на тест и кръвни изследвания. След известно време ми се обадиха от РЗИ, че тестът ми е положителен. Обясниха ми, че трябва да бъда под карантина, но не ми казаха за колко време”, разказа Петко Пачев.

През цялото време той спазва предписанията на полицията и РЗИ, а от личния лекар му е назначено и лечение.

„Аз съм единствен представител от една партия, ангажирал съм още 15 души, които да са в секциите. През последния ден от карантината трябваше да я наруша, защото бях председател на една от секциите и трябваше да отида в Община Берковица, за да получа машините и материалите. В изборния ден се явих с чиста съвест, да си свърша работата, за която съм се ангажирал”, обясни още Пачев.

При влизане в сградата на училището, където се е помещавала изборната секция, му е измерена температурата, която е била ниска. Мъжът е смятал, че тогава карантината му вече е изтекла.  Тъй като се е притеснявал, че все още може да носи заразата, Петко Пачев спазвал дистанция от останалите членове на секцията.  През секцията са минали около 300 гласоподаватели.

От РЗИ твърдят, че Пачев е под карантина от 25 март до 7 април. Той обаче заяви, че е получил обаждане от здравната инспекция още на 6 април, че карантината му вече е приключила. От РЗИ и полицията водят разследване, а Петко Пачев най-вероятно го грози глоба.

Иначе преди ден от МВР в Монтана съобщиха, че през последните три дни са установени 15 случая на нарушена домашна карантина. Част от нарушителите се явили в паспортната служба на ОДП в Монтана и в сградата на КАТ в града, за да си извадят нови лични документи и да регистрират автомобил на свое име, уточниха от полицейската дирекция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече