Мъж с името на адвоката на Божков съден по случай за преврат в Кувейт

0

Стоян Баумайер е името на един от общо петима мъже, съдени по знаков за Кувейт случай. Същото е името и на адвоката на Васил Божков, който говори днес, 25 август, пред медиите при завръщането на считания за класически олигарх български бизнесмен.

Историята – като трилър

Проверка на Actualno.com показа, че авторитетната американска новинарска агенция AP е отразила случая – и не само тя.

На 11 септември, 2021 година, петима мъже, сред които най-значимият е шейх Ахмад ал-Фахад ал-Сабах, са осъдени за фалшификация. Но не каква да е, а фалшификация на доказателства, според които бившият кувейтски премиер шейх Насер ал-Мохамед ал-Сабах и бившият председател на кувейтския парламент Ясим ал-Харафи са заговорничили да организират преврат.

За такова нещо в Кувейт може да те осъдят на смърт.

Случаят стига до международен арбитраж, като с него се занимават съд в Женева и Високия съд в Лондон. Изрично се казва, че по делото обвиняемият куветски шейх Ахмад ал-Фахад ал-Сабах ще обжалва.

Един от обвинените и осъдени помощници на шейха, общо четирима мъже, се казва Стоян Баумайер. Той е с условна присъда, като AP дори не я упоменава като срок. А присъдата е, защото е получил 10 000 швейцарски франка, за да подпише определено становище по арбитражно дело, касаещ случая с преврата.

Арбитражното дело се е отнасяло до видео, което показвало шейх Насер ал-Мохамед ал-Сабах и Ясим ал-Харафи да обсъждат преврат в Кувейт. Този арбитраж минава през Женева и стига до Лондон, за да се верифицират доказателствата, които показват намерението за преврат, включително въпросното видео. Именно заради него адвокатите на шейх Насер ал-Мохамед ал-Сабах и Ясим ал-Харафи завеждат криминално дело срещу шейх Ахамад ал-Фахад ал-Сабах и помощниците му в Женева.

Случаят е упоменат и в биографията на шейх Ахмад ал-Фахад ал-Сабах в Wikipedia, където пише следното: „На 30 август 2021 г. Ахмад се яви в съда заедно с трима от другите четирима обвиняеми: Хамад ал-Харун (бивш помощник на Ахмад от Кувейт) и базирани в Женева адвокати от България и Украйна. (…) Решението по обжалването не се очаква преди септември 2023 г.“ Не става ясно обаче дали и Стоян Баумайер обжалва или единствено говорим за шейх Ахмад.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече