Надежда Йорданова: Теч на лични данни от регистър Булстат няма и не е имало

0

Изтичане на лични данни от регистъра Булстат не е имало. Това стана ясно на пресконференция с участието на министра на правосъдието Надежда Йорданова и министъра на електронното управление Божидар Божанов.

По-рано днес в медиите се появи информация, че личните данни на 300 000 самоосигуряващи се българи, в това число ЕГН, адрес, телефони и имейли са изтекли и са били видими:

„Теч на лични данни от регистър Булстат няма и не е имало. Към настоящия момент в регистър „Булстат“ са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 година, така че в тази си част видим Булстат показва данни, които съответстват на изискванията на закона“ – каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

От 4 януари единните граждански номера, служещи като Булстат на самоосигуряващи се хора, бяха преоформени в нови деветцифрени кодове. Заради грешка в системата обаче, всеки, който е разполагал с ЕГН на друг човек, временно е можел да получи информация за част от личните му данни.

Министър Божанов увери, че грешката е отстранена и в момента данните са защитени:

„Анализирахме и трафика към регистъра, дали има аномално поведение, дали има струпване на допълнително излишен трафик към определени физически лица. Няма такива индикации, няма риск за теч на данните. Системата освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност“.

Министър Надежда Йорданова посочи още, че предстои промяна на Закона, който е от 2005 година, тъй като той е непропорционален спрямо целта на регистър Булстат и обясни:

„Предвиждаме всички данни, които имат характер на лични данни и които не съответстват на целта на регистър „Булстат“, да не бъдат във видимата част, а да бъдат достъпни само за служебни справки, като постоянен адрес и други данни“ – посочи министърът на правосъдието Надежда Йорданова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече