Над 300 вида лекарства са дефицитни

0

Над 300 вида лекарства са дефицитни или напълно липсват в България. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Най-засегнати от липсата им са хората, които се нуждаят от медикаменти за рак, епилепсия и диабет. От дефицита на тези медикаменти обаче страдат всички групи в обществото. Тук става въпрос за медикаменти, които може да се купят само с лекарско предписание.

Отделно обаче има и дефицит на такива, които могат да се вземат и без рецепта. Проблемът с липсата на лекарства у нас е много сериозен и няма никакъв изглед да се оправи скоро, коментира експертът. При тези 300 вида лекарства също има паралелен износ, но той не е основната причина за недостига им. Тук става въпрос за производствени трудности, свързани с различни суровини и материали. От поне година у нас има недостиг на лекарства за диабет. По данни на здравното министерство в складовете у нас има налични лекарства за диабет за три месеца напред.

„Проблемът е, че те се намират в складове на вносители или притежатели на разрешение за употреба – 95% от тези количества, около 61 000 опаковки. Само 5%, или около 3000 опаковки от всички инсулини, се намират в дистрибуторите, т. е. те са готови за доставка в аптеките. Драма има точно защото не са в аптеките“, обясни Костов пред БНР. По данни на Международната диабетна федерация болните от захарна болест у нас са около 512 000 души, от които на инсулин са около 80 000 души. Неправителствени организации у нас алармират за недостиг на инсулин още от 2022 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече