Над 90% от новозаразените с COVID-19 са с британския вариант

0

Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием. Това заяви в ефира на bTV проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“.

Той допълни още, че втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Даде и пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той обясни, че в момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19.

„В „Пирогов“ малко повече от половината от COVID леглата са заети. Опитът ни показва, че веднъж тръгнали случаите – ескалацията е относително бърза. (…) Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам – той се разпространява по-активно“, каза проф. Габровски. СЗО ще публикува доклада си за произхода на коронавируса до края на март месец

Попитан защо на този фон мерките у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат постепенно и в области, където хората „имат какво да правят.“ Проф. Габровски обясни, че е въпрос на личен избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център.

„Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни“, допълни той.

Зам.-директорът на „Пирогов“ заяви, че организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.

Проф. Гебровски посочи, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в „зелените коридори“, но след като има достатъчно количество ваксини. Заразените с COVID в България – над 3000 за ден

„Нашият опит в „Пирогов“, от записването на часове, показва, че има проблеми – хора идват много по-рано, притеснени дали ще има ваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час“, уточни медикът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече