Найден Тодоров: С бюджета самооценихме България на 0,4%

0

Водят нацията до пълно обезличаване и превръщането й в група мразещи живота си непознати, с болка коментира бившият министър на културата

Световноизвестният диригент и бивш министър на културата Найден Тодоров публикува коментар след намаляването на парите за култура до 0,4% от бюджета.

„0,4 %. Не мога да говоря от името на другите хора, мога да говоря само от свое име. Аз ще продължа да давам 100% от себе си за това, на което съм посветил живота си.

При 0,4% не може да има развитие, може само да се продължи по низходящата линия до пълното обезличаване и превръщането на една нация в група мразещи живота си непознати.

Но аз ще продължа, надявайки се и други да продължат. Защото това, което можем да се опитаме да направим, е да забавим падането достатъчно дълго, докато се смени поколението на онези безумци, които смятат, че да се инвестира в култура е излишен разход. Да, може и да не успеем, но ако спрем, ентропията така или иначе ще е победила. А аз от дете мразя тази дума и се оповавам на думите на един любим писател, че единственото, което може да ѝ се противопостави на този свят, е разумът. Е, аз се противопоставям, написа Найден Тодоров в публикация на своята фейсбук страница.

Последва и втори коментар от доскорошния министър на културата по същата болезнена тема:

„Хората в днешно време имат нова страст – обичат да оценяват всичко около тях.

Аз отдавна съм спрял да се впечатлявам от чуждите оценки, защото животът ме е научил, че единствената валидна оценка е онази, която сами си поставяме.

Казват, че икономиката дава цената на една държава, а културата ѝ – стойността.

През тази призма погледнато, стойността на България е оценена на 0,4%. Това не е чужда оценка, а самооценка.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече