Най-висока степен на тревога след активизиране на Етна и Стромболи

0

Паника на острова, обявен е червен код, летището в град Катания е частично затворено


Министерството на външните работи препоръча въздържане от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи, предаде БТА. 

В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че Гражданска защита на Италианската република е обявила преминаване от ниво на риск „зелено – липсваща или много ниска активност“, към ниво на риск „жълто – от ниска до средна активност“ и е разпоредила на общините и компетентните местни органи да бъдат в готовност да приложат съответните планове за предупреждение на населението и действие в случай на вулканична активност.

Не пътувайте до Сицилия! Етна и Стромболи сипят вулканична пепел СНИМКА

Метат пепелта по улиците на Катания  Снимка: БГНЕС/ЕРА

От външно министерство обръщат внимание, че летището в град Катания е частично затворено поради наличието на вулканична пепел, която е покрила и голяма част от града. Летищните органи призовават гражданите да не се отправят към аерогара, преди да се проверили статуса на своя полет.

По-рано днес вулканичната активност на остров Стромболи северно от Сицилия накара италианските власти да повишат степента на тревога от оранжев на червен код. Жителите са призовани да следват указанията на местната гражданска защита.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече