Най-добрият вариант за страната – експертен кабинет

0

Корнелия Нинова каза, че опитът за убийството на БСП е неуспешен, но опитът за самоубийството на БСП продължава. Това прогнозира пред bTV социологът Андрей Райчев.

„Няма да мине номера на „стария играч“ – там или партията ще умре, или ще се появят ново поколение политици като Зарков и Пеканов. Те могат да придадат на БСП някакъв нов поглед“, обясни той.

Социологът предположи, че Корнелия Нинова най-вероятно вярва в това, че водената от нея политика е вярната. Той допълни също така, че тя няма до отиде при Бойко Борисов „да му се кълне във вярност“, като вероятно няма да се случи и обратното.

„Откакто изборите са честни, а те са честни откакто има машини, социолозите познават резултатите – и преди изборите е ясно какво ще стане, и в деня на изборите всички социолози са точни до някакви стотни. Така че не е трудно да се предположи, какво ще стане“, каза още той.

Въпреки всичко социологът призна, че за него има една голяма изненада и това е липсата на план „Б“ в „Продължаваме промяната“. „като казвам „Продължаваме промяната“, нямам предвид и „Демократична България“, защото там план „Б“ има“, уточни Райчев.

Най-дългосрочно е политическото мислене при Христо Иванов, смята още той. „Още преди няколко месеца той каза, че единствената основа за разбирателство е постигането на консенсус между петте основни партии в парламента. А той може да се търси в правосъдната реформа“, допълни социологът.

Андрей Райчев коментира също така, че най-добрият вариант за страната е да се състави експертно правителство – нещо, което предлага от около три месеца и Христо Иванов. Според него обаче „Продължаваме промяната“ продължава да „живее в някакъв празник“ и от партията не осъзнават, че те са фактор в парламента.

„Те трябва да запомнят, че на всеки следващ вот ще губят все повече, а те си представят, че ще увеличават подкрепата и ще живеят в условия на все по-голям празник. Бутилките с шампанско в партийната им централа обаче ще останат неотворени“, каза още той.

Според него обаче „Продължаваме промяната“ не бива и да се подценяват. Той се надява, че тези млади и амбициозни политици ще се осъзнаят, защото са „умни момчета“. Припомни им също така думите на Иван Костов, който каза преди изборите, че гласува за последен път за „Продължаваме промяната“. „Това трябва да ги вледени, да ги накара да се осъзнаят, подчерта Райчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече