Най-старата запазена сграда в София, ротондата „Св. Георги“, тъне в мизерия

0

От „Спаси София“ сигнализираха за сериозен проблем за културно-историческото ни наследство, свързан с ротондата „Св. Георги“, която е сред най-ценните и знакови места в София.

„Ротондата, въпреки че е най-старата запазена сграда в София и цялата зона около нея са в окаяно състояние. Явно никой не полага необходимите грижи в момента, за да опази тази ценна сграда“, заяви Борис Бонев, общински съветник от „Спаси София“.

Експерти на „Спаси София“ изразиха своето притеснение за състоянието на обекта, чиито археологическите останки се разрушават, а заобикалящата го среда е оставена без поддръжка, облагородяване и стандартизиране на всичко около него.

„Това е изключително ценна археология, която имаме в центъра на София. Важно е да следваме примера, който могат да ни дадат съвременните римляните в поддържането на своето културно-историческо наследство и привличането на туристи. За тях е важно то да бъде съхранено за идните поколения, докато ние сме го оставили на произвола на съдбата“, смята арх. Иван Караджов.

Проблемите са множество, но основните са свързани с придвижването около ротондата, заради паркираните автомобили, пешеходната настилка е разрушена, като в определени участъци е пропаднала и опасна. Неприветливият вид на заобикалящите я сгради, които се обитават от едни от най-важните институции в страната, също допринася за това ротонда „Св. Георги“ да не е сред желаните туристически дестинация в столицата, посочват от „Спаси София“.

От „Спаси София“ настояват експерти-археолози да изготвят авариен план за опазване на археологическите разкопки. Междувременно цялата избуяла растителност да бъде почистена. На второ място според тях е от изключителна важност да бъде изготвен и ландшафтен проект, който да се погрижи за цялостното оформление на мястото и всичко да бъде реновирано и стандартизирано по задание. И последно, но не по значение – колите, които са превърнали прилежащите зони в паркинг, да бъдат премахнати, тъй като всички административни сгради около обекта разполагат с подземни паркинги и гаражи.

„Институциите трябва да са за пример!“, бе мнението на Борис Бонев, лидер на „Спаси София“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече