НАП подпука ресторантите на фирми-длъжници

0

Национална агенция за приходите проверява заведения за хранене, притежавани от фирми, които имат стари задължения към бюджета. Контролните действия се извършват съвместно от екипи на „Фискален контрол“ и публични изпълнители, като обхващат цялата страна, съобщиха от приходната агенция.

На 5 февруари, първият ден от планираните проверки, са инспектирани над 20 търговци с обекти за хранене, които са имали просрочени задължения. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците.

От приходната администрация напомнят, че за да избегнат налагане на принудителни мерки, търговците с временни финансови затруднения, които ги принуждават да просрочват публичните си задължения, могат да се свържат с публични изпълнители в съответната териториална дирекция и да обсъдят с тях възможностите за погасяване на дълга.

От началото на февруари фискалните инспектори на НАП са проверили над 180 заведения и хотели в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово. Установили са 40 нарушения, сред които неиздаване на касови бележки, несъответствие на документите за продажба с изискванията, разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата и др.

В рамките на зимната контролна кампания, данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, а след това са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. „таен клиент“, чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на проверките както в обекти, стопанисвани от длъжници, така и по зимните курорти, е да гарантираме спазването на данъчното и осигурителното законодателство и подобряване на фискалната дисциплина. Плащането на задължения към бюджета и коректното отчитане на приходи е задължение на всички“, каза Боряна Жилова, заместник изпълнителен директор на НАП.

Други мерки на НАП за превенция на сивата икономика включват наблюдение над фирмите със значителен обем материални запаси. По този повод по-рано днес от приходната администрация съобщиха, че с писма са предупредили близо 7 000 фирми в страната за нелогично високи материални запаси на обща стойност почти 5,6 млн. лв. Те са посочили в счетоводните си баланси за 2022 г. значително увеличение на съхраняваните в склад стоки, материали или продукция, или е установено несъответствие между стойността на наличните материални запаси и сумата на нетните им приходи от продажби.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече