НАП поема пълния контрол над хазарта

0

Държавната комисия по хазарта се закрива, реши окончателно парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за хазарта.

Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на закритата Държавна комисия по хазарта преминават към Националната агенция за приходите, предвиждат текстовете.

Данните от регистрите, водени от закритата Държавна комисия по хазарта, се предоставят на Националната агенция за приходите, предвиждат разпоредбите.

Държавната комисия по хазарта следва бъде закрита в срок от три месеца от назначаването на ликвидационна комисия от Министерския съвет, чийто председател упражнява правата на орган по назначаването по смисъла на Закона за държавния служител, съответно на работодател – по смисъла на Кодекса на труда, по отношение на служителите на закритата Държавна комисия по хазарта.

Текстовете предвиждат разходите по ликвидацията, включително за възнагражденията и обезщетенията по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, да са за сметка на бюджета на Държавната комисия по хазарта за 2020 г.

Предоставените до влизането в сила на този закон недвижими имоти на Държавната комисия по хазарта също преминават в управление на Националната агенция за приходите. Областните управители отразяват промените в актовете за държавна собственост.

Предвижда се образуваните и неприключени до влизането в сила на този закон пред Държавната комисия по хазарта административни и административнонаказателни производства да се довършват от Националната агенция за приходите, а издадените лицензии да запазват своята валидност до изтичането на срока, за който са издадени.

Предвижда се и удължаване на срока на действие на издадените лицензии, за които са образувани производства, до произнасянето на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.

Депутатите отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов хазартът да се организира само в петзвездните хотели, курортните комплекси и на 20 км от границата.

Народните представители завишиха изискванията за изцяло внесен капитал, който скача на 3 милиона лева за казината и 1 милион лева за игрална зала. Въвежда се и нова еднократна такса за казина и игрални зали от по 2 и 1 милион лева, ако лицензът е десетгодишен.

Управляващите се отказаха от идеята контролът в сектора да бъде прехвърлен от държавната комисия по хазарта на новосъздадена агенция на подчинение към МС, като решиха той да премине изцяло в ръцете на НАП.

По предложение на ГЕРБ се прие и друг текст, съгласно който не се доказва капитал за организиране на игра от организатори на хазартни игри, които веднъж са ги доказали при получаване на лиценз за томбола, моментна лотария, кено, за хазартни игри онлайн и за хазартни игри с игрални автомати.

10% от приходите след облагане с данъци от дейността на Българския спортен тотализатор ще отиват за подпомагане на културата, приеха депутатите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече