НАП съветва: Не пийте домашна ракия

0

Консумацията на алкохол с неясен произход и качество крие опасност за живота и здравето на хората, засилва нелоялната конкуренция и води до спад на доверието към имитираните брандове, съобщи НАП в пост в социалните мрежи.

Коментарът е на Йонко Йотов, главен експерт в дирекция „Управление на риска“ в Национална агенция за приходите в подкаст „Алкохолни напитки“ от поредицата „Данъците/Осигуряването, без които не можем“.

Вредите от нерегламентирано производство и търговия с алкохол засягат и потребителите, и бизнеса.

„За потребителите опасностите при консумация на алкохол с нелегитимен произход и неясно качество са свързани с най-ценното им – живота и здравето. Глобално – когато се укриват данъци и данъчно-осигурителни вноски, страда цялото общество, в частност – самите ние“, обяснява Йонко Йотов.

Другият негатив е свързан със засилване на нелоялната конкуренция, тъй като недекларирането и неплащането на данъци води до конкурентни предимства за неизрядните търговци спрямо изрядните, посочва експертът.

По думите му спадът на доверието към имитираните брандове при консумация на фалшив алкохол е друга нефинансова вреда от производството и продажбата на алкохол в нарушение на данъчно-осигурителното законодателство.

За намаляване на рисковете Йотов съветва клиентите винаги да изискват платежен документ при покупка на алкохолни напитки, а при спиртни напитки да следят дали са с валиден бандерол. Клиентите трябва да бъдат бдителни особено при цени, различаващи се от пазарните.

Йотов коментира и темата за производството и продажбата на алкохол от физически лица.

„Съветвам клиентите да не купуват домашен алкохол, който се предлага най-често в питейни заведения, ресторанти, пазари и тържища. Освен опасен за здравето, този алкохол ощетява и фиска“, добавя той.

„По презумпция продажбата на алкохолни напитки от физически лица е забранена.

Ако произвеждат домашна ракия за семейна консумация, това е разрешено да става само в специализирани обекти за дестилиране или т.нар. казани за ракия, които подлежат на регистрация в Агенция „Митници“, разясни Йотов.

Производството на ракия за семейна консумация също подлежи на облагане с акциз, макар и в намалени ставки. „В тези случаи съветвам да бъде изискан документ за начислен акциз и документ за услугата по изваряване, които да бъдат съхранявани дългосрочно.

При неиздаване на фискален документ или съмнение за продажба на алкохол с неясен произход да бъдат подавани сигнали до органите на Агенция „Митници“ и НАП“, завърши експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече