Наргес Мохамади взе Нобелова награда за мир

0

Лишената от свобода Наргес Мохамади е тазгодишната носителка на Нобеловата награда за мир. 

Тя е отличена за своята борба срещу потисничеството на жените в Иран и борбата ѝ за насърчаване на човешките права и свободата за всички. 

Приветствайки Мохамади като „борец за свобода“, председателката на Норвежкия нобелов комитет започна речта си с думите „Жена, живот, свобода“ – един от лозунгите на мирните протести срещу иранското правителство. 

В момента Мохамади излежава няколко присъди – общо около 12 г. лишаване от свобода – в затвора Евин в Техеран, сочат данни на правозащитната организация “Фронт лайн дифендърс“ (Front Line Defenders). Обвиненията включват разпространение на пропаганда срещу държавата, допълва БТА. Тя е заместник-ръководител на „Центъра на защитници на правата на човека“ (ЦЗПЧ) – неправителствена организация, ръководена от носителката на Нобеловата награда за мир за 2003 г. Ширин Ебади. 

Мохамади е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години награда. 

За тазгодишната Нобелова награда за мир имаше списък с малко над 350 номинации – на 259 личности и 92 организации. 

Миналогодишната награда беше спечелена от правозащитници от Украйна, Беларус и Русия, което беше възприето като силен упрек към руския президент Владимир Путин и неговия беларуски колега и съюзник. 

Наградата може да бъде присъдена на отделни лица или организации. Сред другите предишни носители на наградата са Нелсън Мандела, Барак Обама, Михаил Горбачов, Аун Сан Су Чжи и Организацията на обединените нации. 

За разлика от другите Нобелови награди, които се определят и обявяват в Стокхолм, основателят Алфред Нобел постановява наградата за мир да се определя и присъжда в Осло от петчленен норвежки Нобелов комитет. Независимият комитет се назначава от норвежкия парламент. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече