НАТО: Новата руска “предупредителна зона” засяга териториалните води на България

0

НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в региона на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове, се казва в изявление след заседанието на Съвета НАТО-Украйна на 26 юли.

Срещата, втората по рода си след откриването на Съвета НАТО-Украйна по-рано през юли, се проведе, за да се разгледа сериозната ситуация със сигурността в Черноморския регион след едностранното прекратяване на Русия на Черноморската инициатива за зърно с посредничеството на ООН и Турция , се казва в изявлението.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика срещата след искане за кризисна консултация от украинския президент Володимир Зеленски.

В изявлението се казва, че от миналата година, в отговор на агресивната война на Русия срещу Украйна, НАТО значително е увеличил присъствието си в региона, включително с две нови многонационални бойни групи в България и Румъния.

Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморската сделка за зърно и нейните умишлени опити да спре украинския селскостопански износ, от който зависят стотици милиони хора по света, се казва в изявлението.

Те също така осъдиха неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу украинското съоръжение за съхранение на зърно в дунавския пристанищен град Рени, много близо до румънската граница.

„Съюзниците отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създаде нови рискове за грешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването“, се казва в изявлението.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана каза: „Русия продължава да показва пълно неуважение към международното право и към хората по света, които зависят от украинското зърно.

„Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство с бруталните си удари. НАТО е обединен. Ние сме солидарни с нашите черноморски съюзници, ще продължим да се защитаваме един друг и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Джоана.

Столтенберг каза: „Русия носи пълната отговорност за своите опасни и ескалиращи действия в региона на Черно море.

„Русия трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с хранителна нестабилност. Действията на Русия също представляват значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО“, каза Столтенберг.

„Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават нашата бдителност. Оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия.

В изявлението се казва, че съюзниците от НАТО приветстват продължаващите усилия на Турция за съживяване на сделката за зърно, както и усилията на други съюзници – включително България и Румъния – както и на Европейския съюз и ООН да позволят продължаването на износа на украинско зърно от земя и море.

Съюзниците също дадоха да се разбере, че ще продължат да предоставят на Украйна голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ, се казва в изявлението.

Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България, потвърдиха от Министерството на отбраната. 

Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика.

България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса“, посочват в съобщението си от Министерството на отбраната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече