Нахалство! Топлофикация за високите сметки: Студено е и децата са онлайн

0

Ноемврийските сметки за парно вече са достъпни в партньорските мрежи и центровете за обслужване на клиенти, съобщават от Топлофикация София.

Според анализите им около 29% е набъбнала консумацията ни на топлинна енергия през месец ноември тази година. Основен фактор за отчетената разлика според тях са значително по-ниските температури за периода през тази година.
Още по темата
Двойни сметки за парно шокираха софиянци

По данни на НИМХ , отчетената средно месечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено, пише още в съобщението на Топлофикация.

„Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон стартира на 5 ноември. Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време, но и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29-ти октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици“, пишат още те.

От шокиращи сметки за парно за ноември се оплакаха множество софиянци. „Миналата година за ноември имахме да плащаме 100 лева сметка, а сега ни дойде 220 лева. Това не е нормално“, разказа семейство от столичния квартал “Младост”.

„Отопляваме се с парно само в две стаи, а в останалата част разчитаме на два климатика. Не може за два радиатора да платим 220 лева“, обясниха абонатите. Сумата от 220 лева е за жилище от 100 квадрата.

Двойни сметки спрямо миналата година са получили и техните съседи.

Друг клиент на парното, живеещ в центъра, също се оплака, че има да плаща 170 лева за ноември, при условие, че миналата година сметката му е била малко над 100 лева. „Не мога да си обясня, как ни изчисляват сумите“, ядосва се клиентът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече