Национална предупредителна стачка ще блокира Кипър в четвъртък

0

Национална предупредителна стачка ще блокира Кипър в четвъртък, 10 дни преди президентските избори.

Тричасово спиране на работа от 12.00 до 15.00 ч. и протестни шествия във всички градове са синдикалният отговор на провала в договарянето на ново споразумение за автоматична индексация на заплатите.

Около 150 000 работници от целия обществен и частен сектор се очаква да се включат в тричасовата стачка, според синдикатите.

Работата ще бъде прекъсната във всички икономически сектори – производствени компании, строителство, хотели, болници, училища, обществен транспорт.

Заради стачката на летищния персонал са възможни промени в разписанието на полетите, предупреди пътуващите транспортното министерство, и увери, че предприема всички необходими мерки за свеждане до минимум на евентуалните проблеми.

Образователното министерство промени часовете на провеждащите се в деня на протеста писмени изпити в училищата, така че децата да не бъдат засегнати.

С националната „трудова мобилизация“ синдикатите защитават искането си за пълното възстановяване на надбавката за издръжка на живота в заплатите, като те се индексират със 100% от годишната инфлация вместо сегашните 50%.

Часове преди стачката социалният министър Кириакос Кусиос призова социалните партньори да запазят трудовия мир и да изчакат сформирането на новото правителство, за да се проведе продуктивен диалог по проблемите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече