Наш тираджия е осъден на 20 г. затвор в Гърция за трафик на мигранти

0

Български шофьор на товарен камион от Монтана е бил осъден на 20 г. затвор в Гърция за незаконно транспортиране на 8 иракчани. Присъдата е от декември 2022 г. на петчленен Апелативен съд Керкирас. Тук обаче присъдата му е намалена от Софийски апелативен съд в съответствие с нашия Наказателен кодекс до максимално предвиденото наказание от 6 г. затвор.

Шофьорът З. Б. е бил арестуван на 22 декември 2018 г. на качване на ферибота Игуменица-Бари. Преди това той натоварил от района на Атина осем граждани от Ирак, влезли незаконно на гръцка територия от Турция. Според присъдата на гръцкия съд българинът се погрижил за укриването им в специална крипта, която са създали заедно с негови съучастници, под дървения под на ремаркето на камиона, между шаситата. Преди това е отрязал напречните греди на превозното средство, за да създаде празно пространство, чрез заварка е направил допълнително пространство с желязна конструкция. Транспортирал чужденците до пристанище Игуменица, където пристигнал във вечерните часове, за да се качи на ферибот до пристанището в Бари, и така те да стигнат до Италия. Получил е заплащане не по-малко от 2000 евро от всяко от транспортираните лица. Гръцките магистрати са категорични, че това деяние е могло да доведе до опасност за хората, тъй като пространството било задушно, недостатъчно проветрено, застрашава трайно живота им поради липсата на кислород. Гръцките съдии твърдят още, че незаконно транспортиране на граждани на трети страни българинът извършвал „по занятие“, тъй като преправеното ремарке е щяло да бъде използвано многократно.

Според нашия НК това деяние се равнява на противозаконно подпомагане на чужденец да преминава в страната в нарушение на закона, с цел да набави облага за себе си, организирано от група, извършено по отношение на повече от едно лице, чрез МПС и по начин, опасен за живота на лицата. Нашият закон предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г. и глоба и съдът му даде максимално предвиденото.

Досега в гръцки затвор българинът е изтърпял близо 7 г., вкл. и от работа, и се очаква, след прехвърлянето му у нас, да излезе на свобода.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече