На много места в страната започва пробно гласуване с машини

0

На много места в страната от днес започва пробно гласуване с машини преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

В Плевен от днес до края на месеца на разположение на желаещите да гласуват пробно са 15 машини.

В три общини ще могат да се упражняват за машинното гласуване  на две машини, поясни Ирена Христова, главен секретар на областната администрацията :

„Получихме от ЦИК 15 броя специализирани устройства за машинно гласуване . Те са демоверсия. За по-големите общини даваме по две – това са Плевен, Червен бряг, Долна Митрополия.“

Ирена Христова - секретар на областната администрация в Плевен. Снимка: Латинка Светозарова

Ирена Христова – секретар на областната администрация в Плевен. Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен машината е поставено във фоайето на областната администрация.

„Наши служители ще дежурят и ще обясняват от 9 до 12 часа и от 12.30 до 17 часа всеки ден без почивните дни, изключая 17-и – тогава ще дежурим извънредно и също ще могат да идват външни лица да им обясняваме…

В селата – всяка община си е направила график по какъв начин ще обиколя машината, колко време ще стои в общинския център, колко по селата. Те са се организирали и са направили такава организация, от 13 септември до 30-и“, обясни Ирена Христова.

От Централната избирателна комисия ще предоставят днес и по 2 машини за гласуване с инсталирана демоверсия на регистрирани партии и коалиции, поискали устройствата за разяснителните си кампании.

Очаква се днес от Комисията да проведат и консултации за съставите на секционните избирателни комисии извън страната с представители на парламентарно представените в 47-ото Народно събрание партии и коалиции. Участие в тях ще могат да вземат и други партии и коалиции, регистрирали свои кандидати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече