Не могат да съдят плагиата Петър на Слави , консул е на Барбадос

0

Софийският районен съд е прекратил делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, който беше предложен за правосъден министър през 2021 година в кабинет на „Има такъв народ“. Причина е, че Илиев е почетен консул на Барбадос и като такъв има имунитет.

По закон лицата с имунитет се разследват от Софийската градска прокуратура и се съдят от Софийския градски съд. Затова и съдия Весела Дончева праща казуса на Софийската градска прокуратура.

Това съобщава „Сега“, позовавайки се на разпореждането на съдия Дончева. Градската прокуратура ще трябва да прецени дали казусът е от нейната компетентност и дали да внесе обвинителен акт срещу Илиев. Казусът може да се върне отново към Софийския районен съд, ако градските обвинители преценят също да прекратят казуса.

В своето разпореждане съдия Дончева се позовава и на отговори, поискани от нея от Дирекция „Държавен протокол“ на Министерството на външните работи.

От там потвърждават, че с решение от март 2017 г. на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има безсрочен консулски патент и екзекватура.

Барбадос има две емблеми – Риана и Пепито Илиев

Почетните консули се ползват с имунитет, който е силно ограничен и осигурява защита само за действия, извършени по повод службата им. Плагиатството, за което прокуратурата твърди, че е извършено от май 2015 г. до 30 август 2021 г., не е по повод консулските ангажименти на Илиев. Според съдия Дончева нямало е пречка Илиев да бъде обвинен от прокуратурата, но приема, че делото срещу него трябва да се гледа от градския съд, защото той има имунитет, който рефлектира върху правното му положение.

Петър Илиев стана публично известен през 2021 г., след като получи номинация за министър на правосъдието в първия проектокабинет на спечелилата изборите „Има такъв народ“, във втория опит за правителство той беше предложен за вътрешен министър. Тогава, след публичен сигнал, проверка на „Дневник“ потвърди, че Илиев е преписвал от дисертацията на свой колега – доц. Наталия Киселова. БОЕЦ подаде и сигнал до прокуратурата. Въпреки установеното в Софийския университет (СУ) плагиатство това лято Илиев беше назначен за доцент на половин щат в Тракийския университет.

Петър Илиев напусна СУ през есента на 2021 г., след като Етичната комисия на университета установи данни за плагиатство в негова книга – преписвано е от докторската дисертация на доц. д-р Наталия Киселова. Оказа се, че казусът е известен в катедрата от 2015 г., но оставен без последствия. Илиев не призна, че е преписал, и обяви, че напуска, защото храмът на науката бил превзет от търговци.

Скоро след това той беше избран за хоноруван асистент в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където води избирателната дисциплина „Правни принципи на лидерството“ в магистърска програма, се разбира от едно от становищата за новия му труд.

В началото на 2023 г. Илиев беше избран за хоноруван преподавател в Стопанския факултет на Тракийския университет и преподава „Търговско право“, „Основи на правото“ и „Административно и финансово право“. През юли тази година той беше назначен за доцент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече