Николай Денков: Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България

0

След извънредното заседание на представители на правителството и на службите за сигурност по повод събитията в Русия, министър-председателят Николай Денков заяви, че няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България.

„Както знаете, през последните 24 часа има движение на войски, част от армията на Евгений Пригожин, тръгна на север към Москва. В близките часове се очаква да пристигне към подстъпите на града. Затова направихме съвещание с разузнавателните служби, за да получим информация, която не е общодостъпна“, отбеляза след срещата проф. Денков.

„Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България. В това отношение всички трябва да бъдат спокойни, няма нищо притеснително към този момент“, посочи премиерът и добави:

„Има български граждани на територията на Русия, като на днешната среща обсъдихме какви рискове има за тях, и как бихме могли да им помогнем, ако ситуацията излезе от досегашният й, сравнително спокоен, период“.

Премиерът Денков отбеляза, че разузнавателните служби на нашите партньори в ЕС и НАТО подават информация относно ситуацията в Русия.

„Това, което е най-важно да се знае в момента е, че военната колона на частната групировка „Вагнер“ се придвижва сравнително бързо, без да среща съпротива от военна гледна точка, с изключение на няколко инцидента. Очакваме да видим какво ще се случи през следващите няколко часа, които ще предопределят развитието в следващите дни. Затова с разузнавателните служби имаме постоянен контакт и при ново развитие, ще дадем нови информации“, посочи акад. Денков.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи мерките, които МВнР вече е предприело.

„Искам да потвърдя, че МВнР следи с повишено внимание ситуацията в Руската Федерация. В непрекъснат контакт сме с партньорите ни в ЕС и НАТО, както и с бългрското посолство в Москва. Коментираме развитията с оглед грижата за сигурността на българите на територията на Русия“, посочи Габирел.

„Още в началото на днешния ден МВнР предупреди българските граждани да избягват пътувания до Руската федерация заради напрежението до Ростов на Дон, и рисковете от безредици. В случай, че присъствието на български граждани в Руската Федерация не е наложително, съветваме сънародниците ни да преосмислят пътуването си. При нужда от съдействие българите да се обръщат към посолството ни в Москва, и генералното консулство в Санкт Петербург, както и денонощно на телефоните, публикувани на сайта на министерството“, допълни Габриел.

„В случай не необходимост имаме готовност за предприемане на действия за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства, и на български граждани, които искат да напуснат страната. До този момент не са постъпвали такива заявления“, каза още вицпремиерът и външен министър.

„Дежурни служители в Посолството на Москва следят ситуацията. Обстановката до този момент е сравнително спокойна“, каза още Габриел.

Премиерът Денков свика в късния следобед съвещание във връзка с изострената ситуация в Русия. В заседанието участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи – Тодор Тагарев и Калин Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, на Държавната агенция „Разузнаване“ Антоан Гечев  и на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече