Нинова: Отворете Държавния резерв заради липсващи лекарства

0

Отворете държавния резерв и освободете необходимите количества от липсващи медикаменти за аптечната мрежа“, пише в профила си във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й така ще се решат три важни въпроса – медицински, психологически и социално-икономически.

Лидерът на левицата обясни, че в медицински аспект всеки ще има достъп до необходимото му лекарство, а в психологически ще се избегне паниката и презапасяването. В социално-икономически аспект ще се предотврати евентуално покачване на цените, поради повишеното търсене.

Такова поскъпване ще бъде непосилно за джоба на хиляди българи. И не на последно място, ще се избегне евентуална спекула с липсващи лекарства., подчерта Корнелия Нинова.

Тя припомни на управляващите, че съгласно закона за държавните резерви и военновременните запаси лекарствата са стока, която задължително трябва да се съхранява в резерва и са „предназначени за задоволяване потребностите на населението при кризисна ситуация“.

Припомняме, че вчера здравният министър бе на инспекция по аптеките, за да провери дали има недостиг на лекарства. Той увери, че липса няма. Причината за проверката е, че във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства.

Не закъсня и реакцията на премиера Бойко Борисов, който вчера при посещение в Пловдив изрази своята позиция с думите : „Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, има презапасяване“.

На 11 ноември пък здравният министър заяви, че българските граждани, водени от нерационални решения и от страх, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърденията, че лекуват коронавирус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече