Нова истерия: Готвят ли нов локдаун след изборите?

0

Нов локдаун се задава тази есен не само в България, но и в цяла Европа, твърди в своя конспиративна статия столичен седмичник. Очакванията за повишена заболеваемост от Ковид-19 били съпътствани от прогнози за серия от терористични актове в големите европейски градове. Според експерти по сигурността, цитирани от медиата, е много вероятно вълна от терор да залее Европа като следствие от израело-палестинския конфликт.

В българските служби за сигурност имали готовност за засилени мерки около изборите, като те ще продължат чак до 6 ноември поради очакваните на много места балотажи. Особено старателно ще бъдат охранявани по-големите обекти, свързани с изборите  – столични училища, в които се гласува, както и тези в Бургас заради опасенията от атаки, пише вестника.

Имало и предположения, че ковид инфекциите ще растат лавинообразно. До момента няма изразена на национално ниво тревога от епидемия, но се готви онлайн обучение за децата, твърди медиата.

В европейските институции тази идея имала предостатъчно поддръжници, защото само затворени хората могат да бъдат опазени и от заразата, и от тероризъм. Но наред с поддръжниците имало и противници на идеята, според които ново затваряне може да доведе до протести, което силно ще усложни опазването на сигурността, особено в големите градове.

Затова проблемът не бил поставен на сериозно, а негласно имало договорка да не се вдига шум по темата, докато не минат изборите на 29 октомври. След това обаче щяло да има рязко покачване на заболеваемостта, което да стане мотив за новото затваряне.

Репортер на Lupa.bg потърси потвърждение на горещия слух от свои източници в службите за сигурност и политическите централи на основните партии. Всички определиха мълвата като „абсолютна лъжа“ – никой нямал такива намерения. „Абсурдно е по ред причини – първо, всички епидемолози в света са категорични, че тази разновидност на Ковид-19 не е смъртоносна, а освен това бюджета и без това е на червено и просто не можем да си позволим каквото и да било затваряне и ограничение за хората и бизнеса“, обясни източник на Lupa.bg в управляващата (не)коалиция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече