Нова резачка за гурбета в Турция, изискване на комшиите стресна БГ шофьорите

0

Пазарът в Одрин става все по-сложен

Само шофьорът, регистриран на границата, може да кара кола в южната ни съседка

Ново изискване въведе турската страна за българските граждани, които влизат на нейна територия.

Напливът на българи в Одрин е довел до приток на търговци и е вдигнал наемите

„При влизане в Турция с лек автомобил превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС“, предупреждават от Генералното консулство на България в Истанбул.

При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на изискването автомобилът може да бъде задържан и след няколкодневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба, поясняват родните дипломати край Босфора.

„Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил, при влизане на турска територия нямат право да напускат страната, без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, защо не го правят. Напомняме на българските граждани, пътуващи в Турция, че тяхно задължение е снабдяването със здравна застраховка, валидна на турска територия. Сънародниците ни, посещаващи Турция с цел лечение, следва да отчитат, че отношенията им с лечебното заведение са от частно-правен характер и не могат да разчитат на консулско съдействие при възникнали спорове от финансово или друго естество“, добавят от консулството и уточняват, че новото изискване за колите се отнася до вече навлезли на турска територия возила.

Максимално допустимият престой за чуждестранни МПС/ППС в Република Турция е до 90 дни, които могат да се направят и за няколко пътувания в рамките на 180 дни, т.е. около половин година, напомнят от външното ни министерство. В случай че престоят е изчерпан, возилото трябва да бъде изнесено от страната и да остане там минимум 185 дни, за да може отново да влезе в страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече