Новините на БТА стават безплатни

0

Българската телеграфна агенция (БТА) ще осигурява свободен и безвъзмезден достъп до собствените си информационни продукти.

Изключения от безвъзмездния достъп ще са допустими в четири случая – за продукти, които съдържат произведения, обект на защитени права на трети лица, за специализирани информационни продукти, изготвени по възлагане, за архивни материали след изтичането на срок и ред на достъп, които се определят от генералния директор на БТА и за произведения на издателската, печатна и продуцентска дейност на БТА. Това предвижда законопроект за промени в закона за БТА, внесен от депутатите от ГЕРБ Вежди Рашидов и Тома Биков.

    И занапред БТА ще отразява актове и обръщения на президента и на вицепрезидента на България, на председателя на парламента, на премиера, председателите на Конституционния съд, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

В бъдеще обаче се добавят още няколко категории лица – като народните представители, лицата, представляващи бюджетни организации, лицата, които представляват на национално равнище, юридически лица с нестопанска цел, политически парти, институции на религиозни общности, председателите на народни читалища, представителите на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище, лицата, представляващи българите извън България, чиято дейност е насочена към съхраняване на родната култура, институции на ЕС и международни организации, на които страната ни е член или си сътрудничи и др.

Въпросните актове и съобщения обаче трябва да бъдат от обществен интерес и не могат да съдържат информация с търговски характер, която има за цел пряка или непряка реклама на дейността на физически или юридически лица, стоки и услиги, както и не трябва да противоречат на Етичния кодекс на БТА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече