Новите ваксини на „Пфайзер“ ще са първо за хора над 75 г.

0

Новите над 1,2 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“, които България ще получи, ще бъдат използвани първо за хората над 75-годишна възраст. Това обясни шефът на „Пирогов“ Асен Балтов. Очаква се в понеделник ваксинационният щаб да направи корекции в плана за имунизации. Точно това е и планът, по който вървят страните от ЕС – първо да бъдат ваксинирани най-възрастните. В България обаче възрастните и хората с хронични заболявания са включени едва в четвърта фаза на ваксинационния план, а третата фаза на плана бе разширен така, че в него влизат най-различни групи.

Хората над 75 години по данни на НСИ в България са 622 181. По данни на Европейския център за контрол на заразните заболявания България е ваксинирала 8,6% от хората във възрастова група 70-79 г. и 5,1% над 80 г.

„След като имаме достатъчно много дози, те ще бъдат разпределени пропорционално към ваксинационните центрове и общопрактикуващите лекари“, обясни Балтов и допълни, че се надява вече хората наистина да могат да избират коя ваксина да им бъде поставена.

По-рано с включване във Фейсбук премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще получи 1 259 728 допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ по механизма за солидарност в ЕС. Той нарече това радостна вест за цяла Европа, защото показвала как някои страни могат да се откажат от нещо, за да има солидарност и „всички юни да минем 50 % ваксинациите“.

По думите му допълнителните дози ще дойдат през април, май, юни. Вчера (в четвъртък) сме поставили 16 000 дози, обяви още Борисов, макар че официалните данни са за малко над 13 500 поставени дози.

Броят, които премиерът обяви в петък, се разминава с този, станал ясен в четвъртък. Тогава БНР цитира португалското председателство, че България ще получи 1 151 000 ваксини на „Пфайзер“ от общо 10-те милиона „ваксини на солидарността“. Същевременно дипломатически източници от София потвърждават за допълнителни над 1 милион дози.

На заседанието на Съвета на посланиците на страните членки (КОРЕПЕР) в Брюксел тази вечер е било решено, че България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. И тъй като това количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението, на България се падат именно 1 151 000 ваксини.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози. Допълнителните общо 10 млн. ваксини са осигурени от „Пфайзер“ и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината, но после бе решено това да стане  през второто тримесечие.

На заседание на КОРЕПЕР бе решено 2,86 млн. от въпросните „ваксини на солидарността“ да бъдат заделени за най-закъсалите с ваксинирането държави – България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

Първоначално в тази група влизаха още Австрия, Чехия и Словения. Австрия обаче бе критикувана, че сама си е виновна за недостига на ваксини и бе изключена от допълнителните доставки, също както и Словения. А за Чехия бяха предвидени само 140 000 дози.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече