Новият френски премиер встъпи в длъжност, „Непокорна Франция“ заплашва с вот на недоверие

0

Новият премиер на Франция Габриел Атал встъпи официално в длъжност. 34-годишният приемник на Елизабет Борн обеща да служи на младежта и бъдещето на Франция, но още преди встъпването си е критикуван от опозицията. 

„Французите могат да разчитат на мен“ – заяви Габриел Атал, поемайки премиерския пост на Франция от предшественичката си Елизабет Борн. Той засвидетелства доверието си към президента Еманюел Макрон, чиято програма обеща да изпълнява.

Досега министър на образованието, едва 34-годишният Атал е най-младият премиер от Петата френска република.

Доверено лице на президента Макрон и с относително висока популярност, той има тежката задача да внесе нова динамика в управлението след трудните реформи на пенсионната система и закона за имиграцията, които предизвикаха протести и разделиха и самото президентско мнозинство.

Датата на обявяване на новото правителство още не е ясна, но първият ангажимент на премиера е да посети пострадалата от наводнения Северна Франция.

Критиките на опозицията заваляха още преди назначението.

Според крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон Габриел Атал ще бъде в ролята на президентски говорител, а според националиста Жордан Бардела президентът „ще завлече в падението си“ и новия си премиер.

Партията „Непокорна Франция“ заплашва с вот на недоверие бъдещото правителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече