Нови Covid мерки влизат в сила в София

0

Нови противоепидемични мерки влизат в сила – извънкласните занимания за учениците спират от днес на територията на София. 

Посещението на заведения, кина, спортни зали и семинари може да е на пълен капацитет, само ако всички в залата или помещението имат сертификати за ваксинация. 

Това предвижда заповедта на столичната РЗИ, която влиза в сила от днес. 

Обучението в училищата в София ще е на ротационен принцип, според заболеваемостта. Решението ще вземат директорите на училища. Прекратяват се обаче извънкласните занимания като школи по танци или езици. Посещенията в моловете ще стават само с пълнолетен придружител или родител.

Правилата в заведенията за хранене са непроменени – дистанция 1,5 метра, до 6 души на маса и работно време между 7:00 и 23:00 часа. На нощните заведения също се дава шанс да работят. Само при едно условие – 100% ваксиниран, преболедувал или тестващ се персонал, като същото важи и за клиентите.

До 30% заетост ще работят кината, театрите, фитнесите, семинарите, музеите и галериите. Ако посетителите и персоналът имат зелени сертификати, ще се работи на пълен капацитет. Включително груповите тренировки в спортните зали.

Семейните тържества ще са с до 25 гости на открито и 15 на закрито.

Спортните състезания на открито и закрито ще са без публика.

Забраняват се организираните туристически пътувания и посещения на обекти и свижданията в болниците.

За пазарите остава изискването за еднопосочно движение.

Притеснения в училищата заради новите мерки

Заповедта предизвиква притеснения у директора на 107 Основно училище „Хан Крум“  Данко Калапиш. Той не се чувства компетентен да прецени кога заболеваемостта би наложила преминаване към ротационно обучение.

„Считам себе си за недобре подготвен в областта на медицината да преценявам такива работи“.

Седем са доказаните случаи в учебното заведение. В 140 средно училище „Иван Богоров“ притеснения няма, каза директорът Мая Зафирова.

„Това да следим дали ще се покачи заболеваемостта. Така или иначе го вършим, нямаме заболели“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече