Ново дране: Парното за гарсониера скача с 30 лева

0

Отоплението на гарсониера с парно в Пловдив, за което са нужни 1 мвтч топлинна енергия, ще струва 183 лева с ДДС другата зима. Това е с около 30 лева повече, отколкото тази година, когато 1 мвтч струва 150 лв. с ДДС. Поскъпването ще се случи, ако КЕВР одобри поисканото от ЕВН Топлофикация увеличение на топлинната енергия с 22%, или от 137,66 лева  до 167,95 лева без ДДС. Заместник-председателят на Съвета на директорите на „ЕВН България“ Калина Трифонова съобщи намеренията на компания, а  дружеството е внесло заявлението си за цена за новия регулаторен период  от 1 юли 2023 до 30 юни 2024. 

Причина

Причината за предложеното по-голямо увеличение на цената е, защото нямаме пълно компенсиране на разликата между прогнозната стойност на газа, при която е изчислена годишна цена на топлинната енергия, и реалната, която се определя всеки месец от КЕВР, обясни  Трифонова. 40% от битовите абонати имат дистанционни топлинни разпределители върху радиаторите,  но 85% от тях  са избрали и се отчитат всеки месец. 

Електричество 

Средно с 1,6 процента увеличение на тарифите за електрическата енергия в Югоизточна България ще предложи „ЕВН България“ (EVN) в заявлението си за новия регулаторен период, съобщи председателят на Управителния съвет на компанията Александър Сипек. Причината за минималното увеличение на тока са държавните компенсации, изтъкна Сипек. Операторите на електроразпределителните и електропреносната мрежа в страната са компенсирани в пълен размер за натрупания критичен дефицит от разходите за електроенергия за технологичните им нужди. „Компенсациите, които мрежовите оператори получиха, доказаха своята цел и намалиха натиска върху крайните цени“, заяви Сипек. Той обясни, че  не знае какви са заявленията за цени на другите енергийни дружества, които най-късно днес ще внесат в КЕВР. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече