Нов ад! МОСВ алармира: Реките може да прелеят

0

Притеснително предупреждение изпратиха от Министерството на околната среда и водите. От ведомството обръщат внивание, че в резултат на засилените валежи в сряда и през нощта срещу четвъртък има има риск от сериозно повишение на речните нива в по-голяма част от басейните. 

Най-съществено покачване на водите се очаква в Дунавския басейн.

На 9 ноември през деня и на 10 ноември речните нива в басейна ще започнат да се понижават. На 11 ноември отново в резултат на валежи ще има нови краткотрайни повишения на речните нива в басейна, главно в планинските части от басейна.

Във вечерните часове днес и през нощта срещу 9 ноември ще има повишения на речните нива в Черноморския басейн. В резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки. В резултат на валежи, в следобедните и вечерни часове на 11 ноември са възможни нови краткотрайни повишения на речните нива в басейна, подчертават още от МОСВ.

В Източнобеломорски басейн по-съществени повишения ще има в Рило-Родопските и Старопланинските притоци на р. Марица и във водосбора на р. Арда. В Западнобеломорски басейн по-значителни ще са превишенията в горните части от водосбора на р. Струма.

Следващите два дни речните нива ще се понижават, като в резултат на оттичане през първия ден ще има повишения на речните нива в долните течения на основните реки.

От вечерните часове на 10 и 11 ноември ще има нови, краткотрайни повишения на речните нива в басейна, алармират от МОСВ.

От Националния институт по метеорология и хидрология посочиха, че през нощта валежите от северозапад ще спират. В петък ще преобладава слънчево време, преди обяд на места в равнините и котловините с мъгла. Постепенно от запад-югозапад облачността ще се увеличава и вплътнява и до полунощ в западните райони ще превали дъжд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече