НСИ: Над 75% от домакинствата изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

0

През третото тримесечие на 2022 г., доходът на домакинствата за 67,3% от лицата е останал без промяна спрямо последните 12 месеца, показва последно проучване на Националния статистически институт. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, отбелязва НСИ.

В същото време делът на лицата, изпитващи затруднения да покриват ежедневните си разходи, остава относително висока – над 75%

Увеличение на доходите на техните домакинства са посочили 27,9% от анкетираните, което е с 8,7 процентни пункта повече в сравнение с второ тримесечие и с 9,4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение на доходите са имали 18,5% от лицата.

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

В същото време намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4,8% от анкетираните лица, което е с 2,9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3,7 процентни пункта по-малко спрямо първите три месеца на 2022 година.

Подобно на предходните две тримесечие, и през третото тримесечие на 2022 г. делът на лицата, изпитващи затруднения да покриват ежедневните си разходи, остава относително висока – над 75%. С известни затруднения са 38,5% от лицата, 28,3% от тях определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10,8% – като много трудно.

В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните си разходи, отчита последното проучване на НСИ.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи през третото тримесечие 18,1% от лицата, а едва 4,3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0,9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0,7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече