НС гласува окончателно за безвъзмездно предоставяне на БТР-и на Украйна

0

Парламентът прие окончателно Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. То беше подписано в София на 8 август и в Киев – на 13 ноември тази година.

Решението беше подкрепено днес в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ИТН и ДПС. Против ратификацията бяха от „Възраждане“ и БСП.

В решението е записано, че България ще предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

В началото на август кабинетът одобри проекта за споразумение. С решението на Министерския съвет се опълномощи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе разговори и да подпише споразумение при условие за последваща ратификация.

Борислав Гуцанов от БСП определи това като предателство на националните интереси:

„Пет минути, след като този вот (на недоверие към правителството –  бел. ред.) не е минал, отново вкарвате да се обсъждат въоръжени сили и даване на поредната порция военна техника и малкото останало в България. Наистина, поне малко не можете ли да се спрете?

Може би най-сложният уред, който сте държали в ръцете си, е джойстик на военна електронна игра или епилатор, но се подписвате мъжката по всички документи, които са свързани с националната сигурност“, коментира Гуцанов.

Реагира Христо Гаджев от ГЕРБ, като заяви:

„Доколко всъщност тази работа наистина би ни свършила работа за охрана на границата, в крайна сметка, надявам се, че никой тук не си мисли, че България ще влиза във война, че да се защитаваме с въоръжените си сили“.

В хода на дебатите стана дума и за стойността на дарените машини. В спор влязоха Костадин Костадинов, Румен Гечев и Ивайло Мирчев:

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отбеляза: „Българското правителство се кани да подари един милиард лева на Украйна. Ние най-вероятно и ще доставим тази техника за наша сметка. Това никой не го коментира, между другото“.

Румен Гечев от БСП заяви: „250 подобни бронирани машини Съединените щати са продали на Украйна за 400 милиона щатски долара. След получаването на такива машини от САЩ, Украйна е платила още близо 20 милиона долара за осъществяване на ремонти на техниката, която са получили, тъй като тя е прехвърлена от други бази на САЩ“.

Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ: „Цялата военна техника, която ние даряваме, получаваме за нея компенсация от Европейския съюз, тоест тя ни бива заплащана по цените, които реално тази техника струва“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също се включи в дебата, като посочи:

„Ние говорим за бронирани машини с 12,7-милиметрови картечници, които са използвани от така наречените Вътрешни войски по време на срамния Възродителен процес за изпълнение на вътрешни функции. Аз не чух за час и 15 минути нито едно изказване, което да е по споразумението“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече