НС изслушва в сряда културния министър заради „Труд“

0

Културният министър ще бъде изслушан в НС заради казуса с вестник Труд. Това стана ясно след края на Председателския съвет в парламента. Това се очаква да бъде заложено като първа точка за сряда. В четвъртък ще има и блиц контрол, а в петък – обикновен. Тази седмица ще бъде сформирана и комисията за правилника.

Шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че към момента ще се сформира само комисията за правилника, защото 4-те партии в бъдещата коалиция все още нямат коалиционно споразумение и не са наясно дали комисиите ще бъдат същия брой и със същите имена. Затова ГЕРБ изразиха притеснение, че може да има забавяне относно приемането на важни закони, в това число и на бюджет за догодина.

Не се е взело решение относно идеята в НС да се влиза със зелен сертификат. Срещу това са били от ИТН и Възраждане. След това се оказа, че на същата позиция са били и от БСП.

Соцлидерката Корнелия Нинова коментира, че тази тема е била оставена за по-нататък, защото сега не е имало единодушно мнение. Според тях обаче това би затруднило работата на НС. Иначе са се разбрали да се спазват мерки като носене на маски, дистанция и дезинфекция.

Нинова е помолила да се търси начин в НС от 1 януари да се спре скока на тока за битовите потребители. Ако нямат комисии, то това не би могло да се реализира чрез законова промяна, а би станало чрез проект на решение. Според нея това би било тежък удар за домакинствата. Помолила е да върнат от 1 януари училища, градини на регулирания пазар на електроенергия.

Нинова коментира и коалиционното споразумение, като увери, че няма разминаване между тях и ПП. Чакат одобрение от другите партньори, за да са сигурни, че всичко е решено окончателно. Тя уточни, че от ПП са избрали тази форма на разговори с отделните партии, визирайки факта, че ще се подписват отделни споразумения с всяка формация  Увери, че още вчера са изчистени техните въпроси към споразумението,текстът на което е еднакъв за всички партии . В него е предвидена законодателна програма с графици, където обаче имало пропуски. Там предложили допълнение за социалната сфера. Става дума за парите за семействата с 1,2, 3 деца, за увеличението майчинството, които не били уточнени в кой закон и в кои срокове ще се случат. 

Едва когато получат окончателния вариант на споразумението, ще свикат и Националния съвет на БСП, който бе отложен. Получили уверение от ПП, че последният вариант на документа може да получат до края на деня. Още не са подали имена и коментирали имена за министри от квотата на БСП. Не пожела да коментира докато не види окончателно споразумение. В него няма разпределение на квотен принцип за комисиите в НС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече