НС прие годишния доклад на Антикорупционната комисия

0

Парламентът прие Годишния доклад на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Той беше подкрепен от 76 депутати, 35 се въздържаха.

Според доклада сигналите за конфликт на интереси са били 240, което е сериозно увеличение в сравнение с 2019 г., когато сигналите са били малко над 160, и през 2018 г., когато са били 119.

Глобите са установен конфликт на интереси през миналата година са малко над 600 000 лв. През 2019 г. са били 200 000 лв.

От 490 прокурорски проверки в 74 случая са установени данни за извършени корупционни престъпления.

Освен това парламентът въведе изискване сградите за обществено обслужване, с разгъната застроена площ над 250 квадратни метра, с инсталации за отопление, да се оборудват със системи за сградна автоматизация.

Окончателно бяха гласувани промените закона за енергийната ефективност.

Депутатите въведоха изискването към отчитане на потреблението на топлинна енергия за битово горещо водоснабдяване и природен газ, както и изискване за дистанционно отчитане на уредите за дялово разпределение, монтирани след 25-ти октомври 2020-та година.

Ще бъде осигурявана информация за фактурирането въз основа на реалното потребление поне веднъж месечно. Тази информация ще може да се предоставя и чрез Интернет.

Таско Ерменков от БСП предложи държавата да се ангажира по-адекватно с мерките за енергийна ефективност:

„Мерките, които трябва да предприеме държавата по собствените си сгради, да бъдат свързани със специално изготвени конкретни планове за обновяване поне на 5% от общата разгърната застроена площ, като бъде точно написано кои сгради, които ще бъдат в тези 5%, ще бъдат обновени, по какъв начин“.

Димитър Бойчев от ГЕРБ поясни:

„В закона ясно е разписан ангажимента както на общините, така и на държавата и на държавните предприятия. Един от приоритетите на правителството е санирането и енергийната ефективност“. Очаква се депутатите да гласуват и държавни парични награди за 65 творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

За срок от 3 г. повечето от тях ще вземат по 500 лв. месечно, а останалите по 350.

Промените в Закона за БТА, предложени от ГЕРБ, влизат за първо четене в Народното събрание.

С тях председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и депутатът Тома Биков предлагат Българската телеграфна агенция да разпространява безплатно информация от обществен интерес. 

Вицепремиерът Томислав Дончев ще бъде изслушан за готовността на България да представи пред Брюксел националния план за възстановяване и устойчивост.

Той ще представи и етапа на подготовка за програмния период 2021-2027 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече