Няма ваксини, „зелените коридори“ опустяха

0

Ваксинацията срещу Covid-19 в „зелените коридори“ продължи и днес, но в голяма част от столичните болници количествата от препаратите за свободен достъп на желаещи вече са изчерпани. До получаване на нови дози „зелените коридори“ временно са преустановени във Военномедицинска академия, болница „Св. Анна“, а в „Пирогов“ ще имунизират само членовете на секционни избирателни комисии и всички, на които трябва да се постави втора доза ваксина.

Към този момент „зелен коридор“ все още е отворен в Александровска болница, но ще работи днес до 17:30 часа, поради изчерпване на количествата ваксини, съобщиха от лечебното заведение.

Утре кабинетът няма да работи. В четвъртък, при доставка на ново количество ваксини, пунктът ще възобнови дейността си.

В болница „Свети Иван Рилски“ 250-те ваксини се изчерпаха за четири часа. Преди да свършат в лечебното заведение приоритетно се имунизираха хората над 65-годишна възраст. Дълга опашка от чакащи се изви пред болницата още в ранни зори. И там с приоритет се имунизират хората от трета и четвърта фаза на ваксинационния план.

От днес започна ваксинирането на членовете на районните и секционните избирателни комисии, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

По думите му след 15 март, когато представителите на РИК и СИК получат първа доза ваксина, се очаква отново да бъдат отворени „зелените коридори“ за имунизация:

„Идеята е максимално бързо – до 10 март, всички, които желаят от избирателните комисии бъдат ваксинирани с първа доза на „Пфайзер/Бионтек“, защото след 21 дена ще бъде поставена след това втората доза и реално те за четвърти април ще бъдат абсолютно покрити с две дози ваксина.

И мисля, че хората разбраха, че просто ще изчакат до 15 март – в момента, в който премине първата фаза на ваксинация на комисиите, тогава предполагам пак ще се отворят и „зелените коридори“.

Мобилен екип за ваксинация от болница „Св. Анна“ днес е в софийското с. Габер за имунизиране на желаещите.

Голям интерес от членовете на секционните избирателни комисии към ваксинирането  се регистрира във Варна. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

По думите му в момента има зелени коридори за ваксиниране с продукта на“Астра Зенека“ в Регионалната здравна инспекция и един от Диагностично-консултативните центрове, както и в денонощния кабинет.

Очакват се нови доставки на ваксини в края на седмицата, добави Пасев:

„Към този момент работи само и единствено „зеленият коридор“ на ДКЦ-1 и кабинетът в РЗИ. Записванията текат, около 50 човека средно преминават през един кабинет.

Знаете, че в момента започват изборите и тече ваксинацията на СИК. Учудващо има много желаещи. Почти всички са – над 70% са желаещите.

Т.е. ваксините, които дойдоха от „Пфайзер“ специално, ще отидат изцяло и само за секционните комисии – малко над 2 хил. са те на брой, говорим за първа и втора ваксина.

В събота очакваме и втора доставка. И нощният кабинет също работи на ДКЦ-1 . ДКЦ-5 ще отвори в събота и неделя. За личните лекари са осигурени ваксини.

За всички, които са в целевите групи са осигурени ваксини“, каза областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Утре в Смолян – от 9:00 до 14:00 часа в областната болница ще работи изнесеният кабинет за ваксинация. Той се намира пред административния вход на лечебното заведение. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече