Няма да се затварят отделения или болници заради високите цени на тока и газа

0

Няма да се стигне до затваряне на отделения или болници заради високите цени на тока и природния газ през идващите зимни месеци.

Това прогнозира д-р Кети Маналова от Сдружението на общинските болници. Според нея до такова затваряне обаче може да се стигне заради липсата на кадри в лечебните заведения.

От сдружението посочиха, че въпреки увеличението на цените на клиничните пътеки и по-големия поток от пациенти в някои от тях, болниците не могат да вдигнат приходите си така, че да плащат по-високите заплати за лекари, медицински сестри и санитари. Значително увеличение на възнагражденията беше заложено през април в Националния рамков договор и беше спряно през юли от Върховния административен съд.

Въпреки че директори на общински болници очакват ценови шок през зимата, според тях няма да се стигне до затваряне на отделения или на лечебни заведения. Като основни проблеми от сдружението посочват начина на финансиране на дейността им, липсата на млади кадри и отсъствието на държавен ресурс за капиталови инвестиции какъвто има за държавните лечебни заведения.

Директорът на болницата в Севлиево и бивш управител на Здравната каса д-р Пламен Цеков обясни, че след като заведението получило 2 млн. лева за допълнително заплащане на персонала за лекуване на Covid миналата година, му е казано, че е длъжен да увеличи заплатите.

„И в крайна сметка се оказа, че с увеличението на цените на клиничните пътеки, с повече пациенти спрямо времето когато бяхме в Covid, ние не можем да заработим допълнителни пари на годишна база повече от 1,2 – 1,3 млн. А на нас ни трябват 2,3 млн., т.е. да дадем новите заплати“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече