Няма кой да купува гроздето ни, изкупната цена се срина до 50 ст.

0

Коронавирусът удари и пазара на грозде у нас. В разгара на изкупната кампания производителите се оплакаха от липса на купувачи. Винарските изби и големите винпроми също се оказаха потърпевши от пандемията. Износът почти е спрял, съобщава Нова тв.

Още от 6 сутринта Лазарина и Стоян са в лозовите масиви край пазарджишкото село Карабунар, за да приберат гроздето си. Отглежда 10 декара с винени сортове. Оплакват се, че в Септемврийско от два месеца не е имало валежи за това и реколтата сега е наполовина по-слаба.

„Няма. От 3 декара и половина 70 килограма сме изкарали и то за санданския мискет. Другото още не сме го брали, но само памидът има повече”, казва Лазарина Малинова.

„Като качество обаче е добро. Гроздето е изпечено. Самият грозд има захарност”, допълва Стоян Малинов.

Тази година себестойността на един килограм грозде е 50 стотинки. Всяка цена под тази е загуба, пресмята Стоян, който е вложил около 1500 лева за обработката и отглеждането на гроздето. „Не вярвам да ги избием. Всички тези пръскания, оране…”, казва той.

Заради коронавируса пазарът на грозде е слаб. Изкупвачите от Румъния и Македония, който традиционно пристигаха с камионни и бусове, за да изкупят родната продукция, сега липсват.

„Има чак вкискнало и не можем да го продадем. Започва и да дъхне. Ще го изхвърлим и това е. Винпромите не купуват”, коментира Цветан Иванов, който е търговец на грозде

Сега гроздопроизводителите разчитат на дребните купувачи като Красимир, който идва чак от Костиндброд, за да си вземе грозде за бяло вино. „Надявам се да е хубаво”, казва той.

Винарските изби също са потърпевши от пандемията. Вследствие на нея износите почти са спрели или са силно редуцирани. Вече има отменени поръчки към Япония, Китай и Евро

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече